איזון גוף ונפש: הטיפול ההוליסטי כדרך להתמודדות עם חרדה

איזון בין גוף לנפש
החיים המודרניים מביאים איתם לא מעט אתגרים. במובנים מסוימים הם יכולים להיות נוחים יותר מכפי שחיינו אי פעם, אך אין זה אומר שהם לא מביאים משימות חדשות ומלחיצות. כל הפעילויות המהירות שסביבנו עשויות להקשות עלינו, להעלות את רמות הלחץ והחרדה ולהוביל אותנו למרדף אינסופי אחר ההצלחה והאושר.

מרוץ החיים המאפיין את העולם שלנו מוביל לתחושות של הצפה, מתח וחוסר שליטה. הטיפול ההוליסטי, המשלב בין גישה נפשית לגופנית, מציע פתרון יעיל אשר מתמקד בשורש הבעיה ולא רק בסימפטומים. הגישה ההוליסטית רואה את האדם כמכלול כל החוויות, הפיזיות והנפשיות ולכן היא מעניקה כלים מעשיים שכל מי שרוצה לדעת איך לטפל בחרדה יכול להשתמש בהם.

הקשר בין גוף ונפש ואיך הוא משפיע על טיפול בחרדה

היום אנחנו יודעים כי ישנו קשר בין הגוף והנפש וכשאנחנו לא מרגישים טוב מבחינה פיזית, אנחנו ירודים מבחינה נפשית ולהפך. הגוף שלנו והנפש שלנו יכולים להכתיב את האופן בו אנחנו חווים את העולם ואת עצמנו וכשאנחנו מתמודדים עם מתח וחרדה, הגוף מתחיל להגיב בדרכים פיזיולוגיות כולל דופק מואץ, קשיי נשימה, עייפות מתמשכת ותופעות אחרות שפעמים רבות אין להן כל הסבר רפואי.

מצבים פיזיולוגיים כולל חוסר שינה, תזונה לקויה וחוסר פעילות גופנית, יכולים להשפיע על מצב הרוח ולהוביל לעלייה ברמות החרדה. הגישה ההוליסטית רואה את ההקשר הזה ו״מנצלת״ אותו בתהליך הטיפולי כשהיא מתייחסת גם לפעולות הפיזיולוגיות השונות וגם למצב הנפשיים וההתמודדויות היומיומיות. 

הבנת ההשפעות ההדדיות בין הגוף והנפש מאפשרת לבנות תהליך טיפולי מקיף ומוצלח. מצד אחד יוצע למטופל להביט על התזונה שלו, לבצע פעילות גופנית (אפילו קלה) ולהפחית את המתח הפיזי. מצד שני יינתנו לו כלים להתמודד עם מתחים וחרדות דרך מדיטציה, נשימות, טכניקות מעולם ה-CBT וכל זאת לאחר אבחון אישי ובליווי מקצועי.

הטיפול ההוליסטי מאפשר להשיג שינוי משמעותי באיכות החיים

הגישה ההוליסטית רואה את המכלול של האדם. במפגשים בקליניקה המטפל מבקש בתחילה להכיר את המטופל, החיים שלו, ההתמודדויות שמובילות לתחושות שליליות לצד ההרגלים הפיזיים כמו שינה ותזונה ויבצע איתו תיאום ציפיות בנוגע לתהליך. בהתאם לכל המידע שייאסף יוכל המטפל לבנות תהליך טיפול מותאם באופן אישי אשר יסייע למטופל להתמודד עם חרדה, בכל מקום בו הוא נמצא.

מדיטציה ונשימה מודעת

תרגול יומיומי של מדיטציה יכול לסייע בשחרור מתחים, להרגיע את המחשבות ולהביא למצב של שקט פנימי. בקליניקה לומדים המטופלים כלים שהם עצמם יוכלו להשתמש בהם בלי להיות תלויים במטפל כשחלקם, כמו נשימה מודעת, אינם דורשים סביבה מיוחדת. טכניקות של נשימה מודעת עוזרות בהרגעה מידית במצבי לחץ והתמודדות יעילה עם חרדה שעולה. אלו כלים יעילים ושימושיים שמשפיעים על הנפש והגוף כאחד.

פעילות גופנית ותזונה נכונה

לצד התייחסות לפן הנפשי חשוב מאד לבחון אילו צעדים פיזיים ניתן לאמץ במטרה להתמודד עם היומיום. מטופלים אשר לא מבצעים כל פעילות גופנית יוכלו להיפתח לרעיון של הליכה קלה, יוגה וכל פעילות אחרת שתסייע לשחרר אנדורפינים ולשיפור מצב הרוח. לצד זאת יתכן ויומלצו שינויים תזונתיים כלליים ובמיוחד אם התזונה מושפעת ומשפיעה על תחושת החרדה.

ניהול יומן 

הטיפול ההוליסטי מתאפיין בהתאמה אישית למטופל. הוא נוגע בגוף ובנפש ובא לסייע באופן שמתאים למצב הנוכחי ולחיי המטופל. טכניקה אחת שיכולה להיות יעילה היא ניהול יומן כשחלק מהמטופלים ישתמשו בו כדי להביע את הרגשות, לשחרר מחשבות טורדניות ולזהות דפוסים שמובילים לחרדה. חלק מהמטופלים ישתמשו ביומן לצורך מעקב אחר הפעילויות השונות הפיזיות, מעקב שינה ותזונה.

בחינת דפוסי החשיבה

דרך יעילה להתמודד עם חרדה היא לבחון את דפוסי החשיבה אשר מובילים לעלייה בחרדה. המחשבות שלנו יכולות לגרום לנו להגיב בדרך מסוימת ולעתים הן מתאפיינות בשליליות אשר לא מקדמת אותנו. בקליניקה מתבצע תהליך מעמיק בו נבחנים דפוסי החשיבה ומוחלפים בדפוסים חיוביים, ריאליים ומעשיים אשר מקדמים את המטופל.

הטיפול ההוליסטי משנה את חיי המטופל כשהוא מתייחס לפן הנפשי והרגשי. הוא כולל עבודה על תודעה, הרגלים ומאפשר ליצור שינוי עמוק ויעיל בטווח הארוך. במקום להעלים את החרדה, הוא מתמקד בחיזוק המטופל ומתן כלים יעילים המאפשרים להתמודד עם מצבי משבר שונים היום ובעתיד. 

למאמרים נוספים בנושא נפש 

דילוג לתוכן