אנדומטריוזיס

אנדומטריוזיס

אנדומטריוזיס היא מחלה גניקולוגית נפוצה, שמופיעה על פי ההערכות אצל אחת מבין כעשר נשים בערך בגיל הפוריות (גילאי 40-20 אנדומטריוזיסבעיקר) – פעמים רבות מבלי שהן מודעות לכך כלל. מדובר במחלה כרונית ודלקתית במסגרתה תאים הדומים לאלו של רירית הרחם גדולים מחוץ לרחם, לעיתים אפילו באזור מרוחק של הגוף. כך במקום שהרירית תצא רק בימי המחזור, היא עלולה לצאת בכל מועד אחר ולהגיע לאזורים אחרים בגוף.

מעבר לעובדה שאנדומטריוזיס היא סיבה נפוצה לאי פיריון, היא כוללת תסמינים מורכבים דוגמת כאבים עזים וחריפים ודימום וסתי מאסיבי בעת המחזור, מחזור בלתי סדיר, הפרעות הקשורות למערכת העצבים, כאבים במהלך ואחרי קיום יחסי מין, כאבים בעת נטילת שתן ועוד. האם המפתח להתמודדות נכונה עם אנדומטריוזיס נמצא בתורת הרפואה הסינית?

כיצד מאבחנים אנדומטריוזיס?

אחת הבעיות העיקריות עם אנדומטריוזיס היא שמדובר בבעיה שקשה מאוד לאבחן. אמנם מומחה לתחום יוכל לחשוד במחלה על פי התסמינים, תשאול האישה ובדיקה גופנית (לרבות צילומי אולטרה סאונד), אולם האבחון הסופי נעשה בלפרוסקופיה – הליך כירורגי מורכב ופולשני, המבוסס על החדרת סיב אופטי לחלל הבטן ובחינת הנעשה בו. במהלך הבדיקה עלולים להתגלות גורמים שונים ומגוונים המביאים לאנדומטריוזיס, ביניהם גורמים תורשתיים, סביבתיים או כאלו הקשורים למערכת החיסונית. בחלק גדול מהמקרים לא מבינים באופן מלא מהן הנסיבות הספציפיות שהביאו למחלה.

הרפואה הסינית באה לאתר את השורשים העמוקים יותר שעלולים להביא לאנדומטריוזיס, כאשר שיטת האבחון העיקרית משלבת בין אבחנת לשון לאבחנת דופק. המונחים בהם תיראה הבעיה לוקחים אותנו למחוזות אחרים מאלו של הרפואה המערבית, שעה שהרפואה הסינית מניחה שחוסר איזון וחוסרים הקשורים למערכת האנרגטית ולמונחי יסוד אחרים הם שאחראיים לרוב הבעיות.
בהקשר הנוכחי, תגרוס בדרך כלל הרפואה הסינית שסטגנציה של אנרגיית הצ'י ושל הדם באזור הבטן התחתונה, יחד עם הצטברות לחות וליחה, הם הגורמים העיקריים לבעיה. תקיעת הדם פוגעת באופן התפקוד של הכבד, שתפקידו העיקרי הוא לווסת את הדם והאנרגיה בגוף, וחוסר איזון זה עלול להסביר את התסמינים העיקריים המזוהים עם אנדומטריוזיס. גורמים נפשיים, חולשות ובעיות במערכות הגוף עלולים להביא לבעיות תנועה אלה.

כיצד מטפלים באנדומטריוזיס?

לאחר אבחון הבעיה והגורמים השורשיים האפשריים לה, מתחיל הטיפול. העיקרון המרכזי בו הוא שיש להרכיב לכל אדם תוכנית טיפולים אישית, המבוססת ברוב המקרים על שילוב בין כמה שיטות טיפול. חשוב להדגיש כבר בנקודה הזו שהטיפול בבעיה על בסיס הרפואה הסינית לא יוכל לחולל קסמים או למנוע את אותה יציאה בלתי רצויה של רירית הרחם ממקומה. מה שכן, בכוחו החיובי לאזן את המחזור ולהקל על התסמינים. אם מעוניינים להגדיל את הסיכויים להיכנס להריון, נדרשים טיפולים הורמונליים או כירורגיים מורכבים יותר.

הטיפול באנדומטריוזיס על פי הרפואה הסינית מבוסס על כמה טיפולים עיקריים. דיקור סיני עשוי לשפר את התנועתיות של אנרגיית הצ'י ושל הדם באזור הבטן התחתונה, ובכך להקל משמעותית על הכאבים (שאצל נשים רבות הם פשוט בלתי נסבלים). טווינא, פיזיותרפיה סינית, עשויה אף היא להקל על התסמינים. נהוג להתמקד בה באזור בו מופיע שורש הבעיה, דוגמת אזור האגן.

עוד שואפת הרפואה הסינית לשנות את כל מה שדורש שינוי בשגרת החיים של האדם, על מנת להפוך את אורח החיים שלו לבריא ולמאוזן יותר. הרכבת תפריט תזונה המותאם באופן מלא לאדם (ושכולל למשל רכיבים אנטי דלקתיים דוגמת שמן זית, ברוקולי או ג'ינג'ר), יחד עם שילוב תוספי תזונה טבעיים וצמחי מרפא מהרפרטואר הרחב של הרפואה הסינית, עשויים להחזיר לגוף חלק גדול מהאיזון ההורמונלי שנעלם ממנו. בכך הם יקלו באופן דרסטי על הכאבים והתסמינים האחרים המזוהים עם אנדומטריוזיס.

 

אולי יעניין אותך לקרוא:

כאבי מחזור – אפשר לצאת ממחזור הכאבים החודשי עם טיפולי הרפואה הסינית

שחלות פוליציסטיות: כך הרפואה הסינית משפרת את התפקוד ההורמונלי והמטבולי

דילוג לתוכן