האדם מעביר לפחות שליש מהחיים שלו בשינה. אלא שבמקרה הזה, חשובה לא רק הכמות אלא האיכות. כך או כך יש אצל רבים פער לא קטן בין הרצוי לבין המצוי, כאשר בעיות שינה נפוצות אצל רבים באוכלוסייה. פעמים רבות הקשיים נובעים מבעיות נפשיות (למשל מתחים או לחצים), אם כי גם בעיות פיזיולוגיות עשויות להסביר זאת: יתר לחץ דם, בעיות בנשימה, כאבים, פעילות יתר של בלוטת התריס, סוכרת נעורים וכן הלאה.
הנקודה החשובה היא שהרפואה הסינית מתבוננת בהפרעות השינה בצורה יוצאת דופן ומציעה כמה פתרונות שרמת היעילות שלהם גבוהה במיוחד.
מהם הגורמים העיקריים לבעיות שינה על פי הרפואה הסינית?
הרפואה הסינית ידועה בנקודת המבט הייחודית שלה במגוון רחב של בעיות ותרחישים גופניים. היא מתבוננת אל האדם כמקשה אחת וטוענת כי המקור לרוב הבעיות הוא חוסר איזון מסוים, אשר את הסיבות הספציפיות לו יש לגלות. בהקשר של בעיות השינה, יוצאת הרפואה הסינית מנקודת הנחה – מוצדקת ללא ספק – שלשינה יש חשיבות מכרעת בשמירה על בריאות הגוף. חשוב בהמשך לכך להקפיד על שינה בכמות מספקת שתהיה גם איכותית, כזו שתאפשר לנו לישון ברצף, ללא הפרעות, ולקום עם תחושות חיוביות.
על פי הרפואה הסינית, השעות החשובות ביותר בדרך לשינה האיכותית הן בין השעות 22:00 ל-4:00 לפנות בוקר לערך. התפיסה היא שאיברי הגוף השונים פועלים בשעות שונות, כאשר בשעות הלילה הכבד הוא שפועל שעות נוספות: הוא מקבל את הדם, מנקה ומחדש את מצבורי הגוף.
רעיון חשוב אחר בתפיסת השינה בהתאם לרפואה הסינית הוא שבשעות הלילה חלקי התודעה של האדם מקבלים מנוחה ומתמלאים מחדש במצברים, הן מבחינה פיזית והן מנטלית. בדרך זו האדם יוכל לקום בבוקר, לאחר שינה איכותית ורציפה, כאשר התודעה שלו "נקייה" והוא מלא באנרגיה. שימור התודעה שקטה, הן ביום והן בלילה, הוא לכן צעד מרכזי בדרך להתגברות על בעיות שינה. כפי שתראו מיד, חלק מהטיפולים לבעיות שינה על בסיס הרפואה הסינית מבוססים על הרעיון הזה בדיוק.
אילו פתרונות מציעה הרפואה הסינית לבעיות שינה?
הרפואה הסינית מציעה מכלול פתרונות מרשים, שמסביר את היעילות שלה: לכל אדם ניתן להתאים "ארגז" שונה של טיפולים, על פי מצב הגוף והנפש שלו, הבעיות מהן הוא סובל, התסמינים המופיעים אצלו, נסיבות ההופעה שלהם וכן הלאה. מומחה לרפואה סינית יצטרך קודם כל לאבחן את מצבו של האדם באופן מדויק, מה שנעשה באמצעות שילוב של כמה גישות. אבחנת לשון ואבחנת דופק הן שיטות אבחון מרכזיות בעולם הרפואה הסינית, לצד תשאול האדם ושיטות אחרות במידת הצורך. המטרה היא לגלות מה מביא לחוסר האיזון ואילו גורמים עלולים להסביר את בעיות השינה והתסמינים האחרים שהאדם סובל מהם.
לילה טוב: בניית תכנית טיפולית לשינה טובה יותר
לאחר האבחון, ניתן לגשת לפתרון הבעיה באופן ישיר. ברוב המקרים הרפואה הסינית לא תציע פתרונות קסם, אבל בהחלט פתרונות שיעילותם מרשימה בהחלט לאורך זמן. חלק מרכזי מהטיפולים מבוססים על מגע במקומות המתאימים במטרה לשחרר אנרגיה ולסייע לאיזון הדרוש. דיקור סיני ושיטות מקבילות דוגמת טווינא (פיזיותרפיה סינית) מקבלות את רוב תשומת הלב מהבחינה הזו.
ברפואה הסינית מודעים לחשיבות אורח החיים, כאשר אורח חיים נכון עשוי לסייע בפתרון בעיות רבות – כולל הפרעות שינה. גם כאן הטיפול מותאם באופן אינדיבידואלי לאדם, כאשר הוא צפוי לכלול המלצות לתפריט הכולל תזונה נכונה, שימוש בצמחי מרפא או בתוספי תזונה טבעיים וכן הלאה. מאכלים ומשקאות המסייעים להרגעת הגוף והנפש, דוגמת חליטות תה מיוחדות, יכולים להשפיע לטובה על איכות השינה.
שילוב בין כמה טיפולים, והתמדה בהם לאורך זמן, עשוי להשאיר את בעיות השינה מאחור.
אולי יעניין אותך גם: