גוף האדם נראה לעיתים כמו מכונה משומנת, אבל בפועל הוא אינו חסין בפני פגיעות שונות. זיהומים בכלל ומחלות זיהומיות בפרט נכנסים לתמונה בנקודה הזו ועלולים להשפיע לרעה על בריאות האדם באופנים שונים. בכוחו השלילי של הזיהום לגרום לתופעות לוואי לא נעימות, המשתנות על פי מיקום הזיהום וסוגו, ובנוסף לסיבוכים שהם בחלקם הם מסכני חיים. האם הרפואה הסינית יכולה להתמודד בהצלחה עם זיהומים בגוף?
לפי הרפואה הסינית מה מקורם של זיהומים בגוף?
השאלה הראשונה היא אחת החשובות שיש לשאול, אבל במציאות התשובה לה לא תמיד פשוטה או ברורה. חדירת הגורם המזהם לגוף, בין אם מדובר בחיידק, בנגיף, בפטריה או בטפיל, נעשית לרוב בעת חשיפה של האדם אליו. חשיפה זו עלולה להתרחש בעת מגע עם אדם אחר, בעל חיים, מזון או אפילו שהות בסביבה מסוימת ועתירת מזהמים.
הרפואה הסינית אינה שוללת נסיבות מהסוג הזה, אך מתבוננת בזיהומים בגוף בצורה ייחודית יותר. הרפואה היא הוליסטית מיסודה ורואה קשר הדוק בין פנים לחוץ גוף האדם, או אפילו בין הגוף לנפש. במקרים האלה היא עשויה לטעון שלמרות שנראה שהזיהום תוקף את גוף האדם באופן נקודתי, יש שיגידו גם אקראי, ייתכן שמערכת חיסונית חלשה או גורמים אחרים "תרמו" לכך. המשמעות היא שברפואה הסינית מושם דגש רב על חיזוק הגוף, דרך איזון של כל מה שדורש בו איזון: אנרגיית הצ'י העוברת במרידיאנים, הדם, היין והיאנג וכן הלאה.
כיצד מאבחנים זיהומים בגוף?
פתרון כל בעיה ברפואה הסינית מתחיל עם אבחונה, כאשר גם מהבחינה הזו השתרשו במהלך תקופה של אלפי שנים טכניקות המשמשות את המטפלים בתחום עד עצם היום הזה. אמצעי האבחון העיקריים בהקשר הזה הם אבחנת לשון ואבחנת פעימות לב, כלים אשר יחדיו מאפשרים למטפל לקבל תמונה מקיפה מאוד לגבי בריאות האדם הניצב מולו, הן בהתייחס לבעיות קצרות טווח והן בכל הנוגע לפגמים הקיימים אצלו מזה תקופה ארוכה.
אבחון הבעיה בהתאם לרפואה הסינית עשוי בהחלט להצביע על מה שאינו כשורה או דורש טיפול בגוף האדם. בכוחו להראות ממה נובע הזיהום ואילו השפעות אפשריות יש לו. האבחנות האלה חשובות מכיוון שהן מאפשרות להתאים לאדם הספציפי בשלב הבא תוכנית טיפולים. כמובן שהרפואה הסינית אינה שוללת בהכרח את האבחונים הנעשים באמצעים קונבנציונליים – בדיקות דם למשל – ואלה משמשים פעמים רבות את המטפל בעבודתו.
כיצד הרפואה הסינית מטפלת בזיהומים בגוף?
הרפואה הסינית מציעה ברמה הכללית כמה פתרונות עיקריים לזיהומים בגוף, אם כי התמונה משתנה בהתאם למאפיינים של המקרה הספציפי. פעמים רבות הדגש ברפואה הסינית הוא על שיפור אורח החיים של האדם, מתוך ידיעה שעשויה להיות לכך השפעה אדירה על בריאות האדם. הפתרון שמציעה הרפואה הסינית בהקשר הזה כולל התאמות תזונתיות: החל מבנייה של תפריט תזונה נכונה המותאם אישית, דרך חיזוקו באמצעות תוספי תזונה ועד להתאמה של צמחי מרפא ופורמולות ייחודיות. לצד זה עשוי הטיפול לכלול המלצות על פעילות גופנית, שעשויה מן הסתם להיות על טהרת המזרח: טאי צ'י לדוגמה.
הטיפול ברפואה הסינית מתבסס על שיטות מגע, המפורסמת והחשובה שבהן היא דיקור סיני. כאן, על פי החסמים וחוסר האיזון שהתגלו בשלב האבחון, מגע המחטים על גבי הגוף עשוי לחולל פלאים של ממש. שיטה אחרת המבוססת אף היא על מגע היא טווינא, הלא היא הגרסה הפיזית של פיזיותרפיה. טיפולים אחרים מקשת הרפואה הסינית, דוגמת גואה שה או טיפול כוסות רוח, עשויים להיכנס לנקודה בשלב מסוים. שילוב בין כמה אופני טיפול הוא אפשרי ולעיתים אף נחשב ליעיל יותר.