המטרה: ליצור איזון כולל בגוף
ברפואה הסינית, בדומה לתחום הרפואה כמכלול, הבינו עם השנים שהצרכים הבריאותיים והמאפיינים הפיזיים של הילדים שונים במידה רבה מאלו של המבוגרים – ופיתחו את השיטות שלהם בהתאם. לצד הבעיות הבריאותיות והמחלות שעשויות לאפיין ילדים, קיימת ברפואה הסינית התייחסות רבה לשאלת האיזון וחוסר האיזון.
ההנחה העומדת בבסיס התורה הרפואית היא שמצבים של חוסר איזון עלולים להוביל לפגיעה במערכות הגוף ולבעיות בריאותיות שונות, בעוד שמצב מאוזן הוא המפתח לבריאות מיטבית. זו הסיבה לכך שהטיפולים נוטים להיות הוליסטיים, כלומר, להתבונן בגוף (ולעיתים בנפש) של הילד כמקשה אחת, ולא רק לטפל בתסמיני הבעיות הנקודתיות המופיעות אצלו.
כך או כך הרפואה הסינית עשויה לסייע במגוון מצבים רפואיים המאפיינים במידה רבה ילדים, דוגמת כאבים באזורים שונים בגוף, מחלות האופייניות לגילאים צעירים, בעיות גדילה והתפתחות, סוכרת נעורים, הפרעות קשב וריכוז וכן הלאה.
שאלת האבחון
אבחון מצבים רפואיים אצל ילדים הוא סוגיה שעלולה להיות מורכבת, בעיקר על רקע העובדה שחלקם הגדול אינם יכולים לתקשר או להסביר באופן מדויק ממה הם סובלים. כדי להתגבר על הקושי הזה נוהגים ברפואה הסינית, בדומה לרפואה הקונבנציונלית, לבצע תשאול של ההורים ולבחון את התסמינים שהילד סובל מהם. ההנחה היא שאבחון נכון ומוקדם ככל הניתן משפר את אחוזי ההצלחה פלאים.
הבחינה הפיזית של הילד כוללת כמה בדיקות בסיסיות, חלקן קונבציונליות וחלקן לא: החל מבדיקת קצב פעימות הלב ועד לאבחנת לשון, אולי שיטת האבחון המזוהה יותר מכל עם הרפואה הסינית.
איך מבצעים את הטיפולים?
בעוד שיש טיפולים מקשת הרפואה הסינית שעשויים להתאים לילדים ללא כל קושי, באחרים כן נדרשת התאמה מסוימת לגילו של הילד, למצב מערכות הגוף שלו ולרמת התפקוד של האיברים השונים. במקרה של טיפולי המגע השונים, לא אמורה להיות בעיה מיוחדת לבצע אותם עבור ילדים. כאשר מבצעים את הלחיצות, העיסויים והטיפולים האחרים בצורה נכונה ועדינה, הילד לא אמור לחוש אי נוחות. למעשה, בחלק מהמקרים עצם הטיפול עצמו הוא נעים עבורו.
דיקור סיני הוא אחד הנפוצים בעולם הרפואה הסינית, והוא עמוס ביתרונות. הדגש העיקרי בדיקור הסיני, בעבודה עם ילדים, הוא על עדינות. המחטים כאן הן דקיקות יותר, פרקי הזמן בו נועצים אותן בעור קצרים וחוסר הנוחות הנגרם לילדים כתוצאה מכל אלה הוא מינימלי. דיקור סיני בתנאים האלה יכול להתאים אפילו לתינוקות, שמטבע הדברים רבים מהטיפולים המסורתיים אינם אפשריים עבורם.
דוגמא נוספת היא שימוש בצמחי מרפא, העומד אף הוא בלב ליבה של הרפואה הסינית. כאשר הילדים כבר נחשפים לתזונה מסוגים שונים ואינם אלרגיים או רגישים למזון או לצמחי מרפא, אין מניעה לטפל בהם באמצעות הצמחים. את מינון הצמחים מתאימים לגיל ולמשקל הילד, כאשר צורות הנטילה יכולות להיות סירופ או אבקה.
בלא מעט מצבים משלבים בין כמה טיפולים, בהתאם לשיקול דעתו ולרשימת הכישורים של הרופא המבצע. התאמה נכונה של הטיפולים מאפשרת ליהנות מהיתרונות של כל אחד מהם, ובכך למקסם את התמורות העיקריות שמקבלים הילדים.
אולי יעניין אותך גם: