פעילות ספורטיבית היא מומלצת עבור כל אחד, ולו מכיוון שהיא תורמת משמעותית לבריאות האדם לטווח הקצר והארוך כאחד. הבעיה היא שגם לפעילות הגופנית יש סיכונים משלה. פציעות ספורט הן נחלתם של ספורטאים רבים, מקצוענים או חובבים כאחד. הן נחלקות ברמה הכללית לפציעות אקוטיות, שנובעות ממאורע בודד או תאונה (נפילה לא טובה על הרגל למשל), ולפציעות כרוניות שהמקור להן הוא עומס יתר על הגוף – למשל כאשר לא מבצעים את הפעילות בצורה נכונה. הרפואה הסינית הוכיחה עצמה במהלך השנים כיעילה במיוחד בהתמודדות עם פציעות ספורט, או אפילו מניעה שלהן מלכתחילה.
האם וכיצד ניתן למנוע מראש פציעות ספורט?
למרות שנראה שפציעות ספורט תופסות אותנו לא מוכנים, האמת היא שלרובן יש הסבר: כן, גם לפציעות אקוטיות. הרפואה הסינית יוצאת מנקודת הנחה שגוף האדם יכול להיות "מכונה משומנת" רק אם כל הרכיבים בו יתרמו לכך. היא שואפת ליצירת שלם בו הכול מאוזן ובו היחסים בין הפנימי לחיצוני ובין הגוף לנפש הם ללא דופי.
אז איך זה קשור לפציעות ספורט? התשובה לכך היא פשוטה. ההנחה ברפואה הסינית היא שגוף בריא יהיה מועד הרבה פחות לפציעות, כולל כאלה שנראות כאילו הן מגיחות אלינו יש מאין. לכן השאיפה ליצור איזון ולגרום לפעילות תקינה של הגוף היא מרכזית עבור כל אדם. עם זאת, גם כאשר הפציעות כבר מתרחשות יש הרבה מאוד מה לעשות על מנת לצמצם את הפגיעה שלהן, להפחית את תופעות הלוואי ולהקל על שיקום הגוף.
לפי הרפואה הסינית אילו טיפולים מתאימים לפציעות ספורט?
דיקור סיני הוא אחת מדרכי הטיפול היעילות ביותר לסובלים מפציעות ספורט. דיקור סיני עשוי לתרום לריפוי הגוף ולהפחית משמעותית את הכאבים שהאדם סובל מהם. זה מתחיל עם ההשפעה החיובית שלו על מעבר האנרגיה וזרימת הדם בגוף. לא משנה מהו האיבר הפגוע או שהוביל לבעיה מלכתחילה – ההנחה היא שיצירת האיזון המבוקש עשויה לשפר משמעותית את המצב. בנוסף לכך הדיקור הסיני משפיע אף על מערכת העצבים של האדם, כך שהוא יכול לקבל תפקיד מרכזי בשאלת הריפוי של הגוף מהפציעה.
עם כל היתרונות של הדיקור הסיני ואחוזי ההצלחה הגבוהים שלו, אסור לשכוח שהוא לא יכול לחולל קסמים. התוצאות תהיינה מרשימות כאשר הטיפולים נעשים על ידי בעל מקצוע עתיר ניסיון, המרכיב תכנית טיפולים המותאמת באופן מלא למאפייני האדם, לנסיבות הפגיעה, לתסמינים שהוא חווה וכן הלאה.
לצד דיקור סיני נהוג לבצע טיפולי טווינא, הלא היא פיזיותרפיה סינית. המדובר בשורה ארוכה של תרגילים המבוססים על רעיון מחזורי ושיכולים להתבצע על מגוון איברים בגוף האדם. השיטה נחשבת למקיפה וליסודית הרבה יותר מאשר הפיזיותרפיה המערבית, מכיוון שהיא מטפלת בבעיות בצורה שורשית ואף משפיעה על נפש האדם. ואכן, השילוב בין פיזיותרפיה לבין טווינא הוא נפוץ ולעתים גם מתבקש.
המסע לחיים בריאים ומאוזנים יותר
הרפואה הסינית שמה לה למטרה להפוך כאמור את גוף האדם לבריא יותר. התזונה של האדם, ואורח החיים שלו בכלל, הם המשתנים העיקריים במשוואה הזו. התזונה של האדם מקבלת תפקיד מרכזי, עשויה לתרום לחיזוק האדם ולהקל על תהליך השיקום. הסיבה לכך היא שהרפואה הסינית מזהה כמה מאכלים שהם בעלי אפקט מרגיע או משכך כאבים. לצד השינויים התזונתיים המועילים, עשויה הרפואה הסינית להציע "תגבור" של התפריט בדמותם של תוספי תזונה על בסיס טבעי או צמחי מרפא.
הדגשים לגבי אורח החיים המשופר רלוונטיים לתקופת השיקום אבל גם לאחר מכן, תוך נקודת הנחה שהתמדה בהם עשויה למנוע פציעות חוזרות ונשנות.