טווינא

זיהומים בגוף

טווינא היא שיטת טיפול מרכזית ברפואה הסינית, הנחשבת לתשובה הסינית לטיפולי הפיזיותרפיה כפי שאנו מכירים בעולם המערבי והשיאצו על פי הרפואה היפנית. טווינא, אשר שמה בתרגום חופשי הוא "למשוך ולתפוס", עשויה להיות יעילה במגוון רחב של מצבים. במאמר הבא נציג בפניכם את קווי היסוד התאורטיים של הטיפול, האופן בו הוא מתבצע בפועל והמצבים בהם בכוחו לסייע.

נעים להכיר, טווינאטווינא

יש להדגיש כבר בנקודת ההתחלה שניתן למצוא כיום אסכולות שונות של טווינא, שהתפתחו בתקופות ובאזורים שונים באסיה במרוצת השנים. הרעיון המרכזי עם זאת נוטה להיות דומה. בטיפולי טווינא מבצעים מניפולציות פיזיות על גופו של המטופל, כאשר כל אחת מהמניפולציות היא בעלת צורה, קצב ולחץ אחידים, תנועה רכה, טבעית, עוצמתית ויסודית. כל מניפולציה שונה מרעותה במשקל ובדגש שמעניקים לכל אחד מהרכיבים.

המניפולציות שמבצעים באמצעות ידי המטפל משפיעות על הגוף בכמה אופנים. מטרת העל של הרפואה הסינית היא לפתור מצבים של חוסר איזון בגוף, תוך כדי שחרור אנרגיה כלואה (אנרגיית הצ'י, אשר אמורה לזרום בחופשות לאורכו ולרוחבו של הגוף ב"מרידיאנים" – ערוצי האנרגיה) והתגברות על חוסרים שונים. אם בדיקור סיני מבצעים את השינויים האלו באמצעות המחטים הדקות, כאן תנועת הידיים, הלחיצות והנענוע הן שעושות את ההבדל.

למרות שטווינא ידועה בתור "פיזיותרפיה סינית", יש בה אלמנט ייחודי חשוב שאין במקבילה המערבית: הטווינא אינה פועלת אך ורק על גוף האדם, מבחינה חיצונית, אלא נועדה להשפיע על האיברים הפנימיים ואפילו על תהליכים נפשיים שעובר האדם. עובדה זו אינה מפתיעה מכיוון שהרפואה הסינית כמכלול מתבוננת בגוף האדם באופן הוליסטי, תוך שאיפה לטפל בגוף והנפש גם יחד.

באילו מצבים טווינא יכולה לסייע?

יש הרואים את הטווינא בתור שיטת עיסוי, אם כי בפועל היא הרבה יותר מכך: היא פשוט עשויה להשפיע לטובה על הגוף במגוון רבדים. היא יעילה במיוחד בהתמודדות עם בעיות שריר ושלד, אשר רבים באוכלוסייה סובלים מהן – גם אם בחלק גדול מהמקרים הם אינם מודעים להן, לפחות עד אשר התסמינים הופכים לחמורים פי כמה והסיבוכים מופיעים.

בכוחם של טיפולי הטווינא להביא לשחרור של כאבים ומתחים המקשים על האדם, ובכך עשוי להפחית כאבים, לפתוח חסימות בגוף, להקל על תנועת השרירים, להשיב לאדם את טווחי התנועה וגם לשפר את התחושה האישית, דרך ההרגעה ושחרור הסטרס שהם מציעים. מכיוון שמדובר בטיפול בעל עומק ראוי לציון, ייתכן מאוד שההשפעה החיובית ממנו תישאר לאורך פרק זמן ארוך יחסית.
הטיפולים בהמשך לכך עשויים להתאים למכנה משותף רחב של אנשים, כולל כאלו שחלק מהטיפולים המסורתיים אינם מתאימים להם: נשים בהריון, אנשים מבוגרים, ילדים וכן הלאה. רצוי לבצע את הטיפול תוך התחשבות בקהל היעד הספציפי, מכיוון שעשויים להיות הבדלים באופן הטיפול בין קבוצות שונות.

טיפול אינטגרטיבי: אפשרות לשלב בין כמה טיפולים

טיפולי טווינא נחשבים לקצרים באופן יחסי, כאשר משך כל טיפול עומד בדרך כלל סביב כ-30-20 דקות. עובדה זו תורמת לאלו המעוניינים לשלב את הטווינא עם טיפולים אחרים מקשת הרפואה הסינית. השילוב הטבעי ואולי המובן מאליו הוא עם דיקור סיני. המטרה בטיפול המשולב היא לנצל את היתרונות של כל אחד מהטיפולים ובכך לספק לגוף – וגם לנפש – מענה מקיף יותר, שעשוי להישמר לפרקי זמן ארוכים.

יש להדגיש שבניגוד לסוגים אחרים של עיסויים, את הטווינא מבצעים דווקא כאשר המטופל הוא עם לבוש מלא. לא רק משיקולי צניעות, אלא גם עקב ההנחה שכך יהיה פשוט יותר להעניק את הטיפול העמוק והיסודי כפי שמצפים.

 

אולי יעניין אותך לקרוא גם:

מהי החשיבות של תזונה נכונה ומאוזנת על פי הרפואה הסינית?

דילוג לתוכן