חוסר דם – פתרונות טבעיים מרפואת המזרח

שומנים בדם - כדוריות דם אדומות

דם ידוע בתור נוזל החיים, כך שאובדן שלו – כפי שעלול להיגרם בעת פגיעה חמורה למשל – הוא סכנת חיים של ממש. הרפואהחוסר דם הסינית מעניקה לדם חשיבות מכרעת, אם כי על פיה מדובר במונח שונה במקצת ממה שאנחנו מכירים. במאמר הבא נציג בפניכם את הפרשנות של הרפואה הסינית למונח "דם", המצבים המביאים לחוסר אפשרי בו והפתרונות שמציעה לכך רפואת המזרח.

כיצד הרפואה הסינית מתייחסת לדם?

למרות שנהוג לתרגם את המונח הסיני Xue ל-Blood (דם), המשמעות שלו שונה מזו הניתנת למונח בתרבות המערבית. על פי הרפואה הסינית דם הוא חלק מאנרגיית הצ'י, הלא היא אנרגיית החיים אשר נעשה בערוצים החופשיים, המרידיאנים. בפועל הדם הוא אנרגה חומרית ודחוסה, אשר המקור שלה המזון שאנחנו צורכים. מזון זה משנה בתוך הגוף את הצורה שלו והופך לאנרגיית צ'י. עם ההגעה של הדם לטחול, ומשם לריאות וללב, הוא מומר לדם בצורה שאנחנו מכירים.

לדם, ב"גרסה" הסינית שלו, יש כמה תפקידים חשובים במיוחד. הוא משמש להזין את הגוף, החל מרמת הרקמה ועד לתאים הקטנים יותר. תפקיד חשוב אחר שלו הוא אספקת לחות לגוף, מה שמונע מצבים של התייבשות רקמות הגוף. לדם תפקיד לא רק עבור הגוף אלא גם לנפש, שעה שהוא למעשה החומר שמשכן ומזין את נשמתו של האדם.

לפי הרפואה הסינית, מה ניתן לעשות במצב של חוסר בדם?

בהתחשב בתפקידים המרכזיים של הדם עבור הגוף והנפש שלו, לא מפתיעה העובדה שמצבים של חוסר בדם עלולים להיות צרה צרורה. חוסר הדם מתורגם למעשה לחוסר באנרגיית הצ'י בגוף האדם, אנרגיה אשר כמות מאוזנת שלה וזרימה חופשית שלה היא תנאי מרכזי לבריאות הגוף והנפש על פ הרפואה הסינית. מקור החוסר עלול להיות פגיעה באיברי הגוף ובאופן הפעילות של מערכות הגוף, כאשר דפוס הפגיעה עשוי להשפיע על מידת המחסור והתסמינים הנובעים ממנו.

ברמה הכללית אפשר לטעון שחוסר דם הוא פתח לשורה ארוכה של תסמינים, ביניהם תחושות של עייפות תמידית, דיכאון, סחרחורת, קושי לשמור על ריכוז, טשטוש בראייה, חולשת שרירים ואפילו נימולים בחלק מאיברי הגוף. לכך ניתן להוסיף תרחישים של תקיעת הדם או חום בדם, שבין תסמיניהם הפוטנציאליים בולטים כאבים עזים, דימום, גרד ועוד.
חוסר הדם עלול בנוסף להשפיע לרעה על פעילותם של כמה מהאיברים החשובים ביותר בגוף האדם, ובעיקר הלב, הכבד או הטחול.

בעזרת אילו טיפולים הרפואה הסינית משיבה את רמות הדם לנורמה?

ברפואה המערבית, ניתן להתגבר על חוסר דם בהליכים רפואיים דוגמת עירוי דם. ברפואה הסינית חוקי המשחק מטבע הדברים שונים מכיוון שהדם נתפס בצורה שונה. כפי שציינו קודם לכן, מקור הדם הוא במזון שאנו צורכים. לכן יש חשיבות מכרעת לתזונה נכונה, בריאה ומאוזנת, הכוללת רכיבים הנחשבים לאופטימליים מהבחינה הזו.

בין המזונות שלפי הרפואה הסינית מחזקים את הדם ועלולים למנוע מצבים של חוסר בו יש כמה בולטים במיוחד. מאכלים העשירים בכלורופיל, בוויטמין B12, בחומצה פולית ובברזל למשל מומלצים למעוניינים למנוע מצבים של חוסר דם. אם לא מקבלים את הרכיבים בצורה מספקת דרך המזון שאנו צורכים, ניתן לתגבר את הכמויות בזכות תוספי תזונה וצמחי מרפא, העומדים אף הם בלב הרפואה הסינית.

מזונות עשירים בכלורופיל:

מזונות ירוקים כגון: אבוקדו, תרד, ברוקולי, תפוח עץ ירוק, ענבים ירוקים ועשבי התיבול השונים כמו כוסברה, פטרוזילה ושמיר.

מזונות עשירים בוויטמין B12:

טונה, סטייק בקר, צלי הודו, חלב, ביצים, הודו, דגנים, גבינת קוטג', גבינה צהובה ולטבעונים מומלץ לקחת תוסף B12 במידה ונמצא חוסר בדם, כמובן בהתייעצות עם איש מקצוע.

מזונות עשירים בברזל:

כבד בקר צלוי, בשר הודו, טונה, ביצים, קטניות, טחינה, ירקות ועלים ירוקים, אגוזים ופירות יבשים.

מזונות עשירים בחומצה פולית:

בננות, אספרגוס, אבוקדו, סלק, אגוזים, ביצים, תרד, חסה, ברוקולי, עדשים, פירות הדר, שעועית וגם תירס.

חלק מרכזי ברפואה הסינית הוא טיפולים מבוססי מגע, המרכזי שבהם הוא דיקור סיני. הטיפול מתבצע באמצעות החדרת מחטים דקות לגוף האדם, בנקודות שזוהו כבעייתיות מבחינת זרימת האנרגיה או האיזון. טווינא, פיזיותרפיה סינית, עשויה להיכנס אף היא לתמונה ולהשלים את הטיפול.
פעמים רבות נדרשת תוכנית טיפולים מקיפה במצבים של חוסר דם, עם שילוב בין כמה שיטות והתמדה בהן לאורך זמן.

דילוג לתוכן