מה מקורה של הרפלקסולוגיה?
רפלקסולוגיה כפי שאנו מכירים אותה כיום, פותחה בשנת 1913 על ידי רופא אף-אוזן-גרון בשם ויליאם פיצג׳רלד. במהלך שנות ה-30 ושנות ה-40. שיטה זו שוכללה על ידי יוניס אינגהם, והוא זה שקבע את המונח ״רפלקסולוגיה״ בשנות ה-50. טיפולים שונים דרך כפות הרגליים, היו קיימים כבר בעת העתיקה באזורים של מצרים, סין והודו. שיטת הרפלקסולוגיה פותחה בתחילת המאה ה-20 אך נראה שעשו בשיטה דומה מאוד שימוש בעבר הרחוק, בקברי הפרעונים שם נמצאו עדויות לטיפולים שנראים מאוד דומים לרפלקסולוגיה.
משמעותה של רפלקסולוגיה
המילה רפלקסולוגיה, מהמקור של השתקפות ושל רפלקס, ממחישה את הכוונה של התומכים בשיטה זו לכך שבכף הרגל משתקפות הבעיות הגופניות שלנו וכן שעל ידי לחיצות מסוימות ניתן ליצור מצב של רפלקס, כלומר מעיין תגובת שרשרת אשר מסייעת להפריש אדרנלין לדם וגם מסייעת מבחינה אנרגטית.
מיפוי כפות הרגליים לפי תורת רפלקסולוגיה
ברפלקסולוגיה יש לנו את טבלת אזורי המגע של כפות הרגליים. טבלה זו למעשה מציגה בפנינו את הקשר בין החלקים שעל כף הרגל שלנו לבין האיברים השונים שיש לנו בגוף. שיטת הרפלקסולוגיה גורסת שהקשר הוא כפול והדדי, כלומר, כאשר יש לנו בעיה באחד מאיברי הגוף יהיה ניתן לראות זאת על כף הרגל, בנקודה על כף הרגל אשר מקושר לאותו איבר ספציפי. נציין מספר דוגמאות לאופן שבו ניתן להבחין בבעיות באיברי הגוף, באמצעות רפלקסולוגיה:
- התקררות ניתן לזהות לפי אודם בחלק התחתון של הבוהן
- דלקות אוזניים ניתן לראות לפי נפיחות וכאבים מתחת לשורש הזרת ובזרת
- דלקות בשלפוחית השתן אפשר לזהות לפי אודם או נפיחות בקשת שנמצאת מעל העקב
מפה רפלקסולוגית של כף הרגל
באילו מצבים ומחלות רפלקסולוגיה יכולה לסייע?
בשיטת הרפלקסולוגיה הגישה היא גישה הוליסטית, כלומר, הרפלקסולוגיה מתייחסת לגוף ולנפש כמקשה אחת ושהנפש והגוף משפיעים אחד על השנייה.
רפלקסולוגיה יכולה לסייע כטיפול מונע וגם כהתמודדות עם תסמינים שכבר קיימים של מחלות, מצבים בריאותיים ואפילו מחלות כרוניות. רפלקסולוגיה יכולה לסייע במקרים של: בעיות נשימה, בעיות במערכת העיכול, הפרעות שינה, כאבים, אלרגיות ומצבים נפשיים של חרדה ו/או דיכאון. במחקר שנערך בארצות הברית נמצא שרפלקסולוגיה סייעה לנשים החולות בסרטן השד בהורדת רמות המתח והחרדה שמלוות את המחלה.
חשוב לציין שאיננו ממליצים על רפלקסולוגיה כטיפול רפואי עיקרי, אלא, שיש לבחון אותו לצד הטיפולים שיש לרפואה המערבית והקונבנציונלית להציע.
כיצד נערכים טיפולי ברפלקסולוגיה?
בשלב הראשון המטפל יבצע בדיקה של כף הרגל. הוא יעשה זאת על ידי מישוש והנעה של כף הרגל, זאת על מנת להבין היכן קיימות הבעיות, המחלות או ההפרעות בתפקוד. בעזרת עיסוי ולחיצות על נקודות מסוימות בכף הרגל, המטפל ינסה להביא לתגובות במערכת העצבים ובמערכת האנרגטית של המטופל ובכך לנסות לסייע לו עם הבעיה, הגופנית או הנפשית, אותה הוא חווה.
האם קופות החולים מכסות טיפולי רפלקסולוגיה?
קופות החולים נותנות גישה לטיפולי רפואה משלימה, כאשר ביניהם טיפולי רפלקסולוגיה, בתעריפים מוזלים יותר למבוטחים אשר להם ביטוח רפואי משלים. על מנת לדעת מה בדיוק הקופה שלכם מציעה, מומלץ לבקר באתרים של קופות החולים או ליצור איתם קשר בטלפון.
ישנם בתי חולים מסוימים אשר מספקים טיפולי רפואה משלימה תמורת תשלום. הטיפולים ברפלקסולוגיה, ולמעשה כל טיפולי הרפואה המשלימה, לא כלולים בתוך סל הבריאות, אולם לרוב טיפולי רפואה משלימה בבתי החולים יהיו זולים יותר מאשר טיפולים אצל מטפל באופן פרטי.
מי מתאים לטיפול רפלקסולוגיה?
רפלקסולוגיה מתאימה לכל אחד, למבוגרים וילידים, אפילו לתינוקות ולקשישים. הסיכונים ברפלקסולוגיה הם נמוכים מאוד עד אפסיים, כך שניתן להתנסות ברפלקסולוגיה ללא כל חשש לנזק או סיבוכים.
אז אם אתם סובלים ממחלה, מכאבים כרוניים או מתחים נפשיים, מומלץ לנסות טיפולי רפלקסולוגיה. נציין שוב, שרפלקסולוגיה היא אינה תרופת פלא המומלצת לבדה לטיפול במחלות רציניות, אלא, יכולה ללכת יד ביד, באופן משלים, עם טיפולים של הרפואה הקונבנציונלית.