מושגים ברפואה הסינית

צמחי מרפא

הרפואה הסינית היא עולם ומלואו. כשהפופולריות שלה בעולם המערבי מגיעה לממדי ענק, חשוב להבין את הבסיס התיאורטי שלה והאופן בו היא התפתחה. במאמר הנוכחי נציע סקירה נקודתית ותמציתית מאוד של נושא רחב, עליו ניתן לכתוב (וגם נכתבו) ספרים שלמים.

היסטוריה

הרפואה הסינית מבוססת על פרקטיקות רפואיות אלטרנטיביות בעלות בסיס ידע משותף, שהשימוש בהן נעשה מזה יותר מאלפי שנים. נהוג לחשוב שמקור הרפואה הסינית הוא בפולחנים שמאניים ששילבו טקסים, צמחים וחפצים על מנת לגרש מהאדם החולה שדים. ממצאים ארכיאולוגיים מעידים על כך שהתאוריות המוכרות המזוהות עם הרפואה הסינית החלו להתפתח כמה מאות שנים לפני הספירה. תפקידה של הרפואה הסינית ואופן השימוש בה השתנו במרוצת ההיסטוריה, בין השאר עקב השינויים שחלו במדינה בעידן הקומוניסטי.

הקאנון הפנימי של הקיסר הצהוב

ספר רפואה פנימית שטווה במידה רבה את היסודות התיאורטיים של הרפואה הסינית. האגדה מספרת שהספר נכתב בשנת 2600 לפני הספירה על ידי הקיסר הצהוב, דמות אגדתית שלפי האמונה המקומית ייסדה את התרבות הסינית ויצרה את האומה הסינית הראשונה. הספר נכתב בפורמט של שאלות ותשובות ובו מפורטים הגורמים למחלות על פי הרפואה הסינית, שיטות אבחון וטיפול במחלות, דרכים לשמירה על בריאות ועוד.

מודלים של הגוף

אחד העקרונות המרכזיים ברפואה הסינית הוא מודלים של הגוף, במסגרתם מוגדרת זרימת אנרגיית הצ'י בערוצים מיסטיים – כפי שנרחיב מיד. למרות שלמודלים אלה אין ולא ניתן למצוא בסיס תיאורטי, מבחינה תיאורטית מדובר בהנחות יסוד חשובות מאוד ברפואה הסינית.

צ'י – המרכיב הבסיסי של הבריאה

צ'י, בהתאם לרפואה הסינית, הוא למעשה המרכיב הבסיסי של הבריאה. זהו הכוח המניע את החיים: כוח בזכותו מתאפשרים החיים של האדם, בעלי החיים והצמחים, וכוח שרק דרכו יכולים לחול שינויים. ההנחה היא שבגופו של כל יצור חי יש מערכות בהן אמורה לזרום אנרגיית הצ'י באופן תמידי ובצורה מאוזנת. חוסר איזון הוא המקור לרבות מהבעיות הפוקדות את האדם.

דם

דם ברפואה הסינית מקבל משמעות שונה מזו שאנחנו מייחסים לו כנוזל החיים. בהקשר הנוכחי זהו צ'י חומרי ודחוס, שמקורו בשינוי הצורה של המזון הנכנס לגוף. תפקוד הדם דומה בחלקו לזה של הדם ה"גשמי", ובנוסף יש לו תפקידים חשובים דוגמת שמירה על רמות הלחות בגוף, הזנת הגוף, משכון והזנת הנשמה ועוד.

נוזלי הגוף

נוזלי הגוף ברפואה הסינית (ביניהם דמעות, רוק, זיעה, שתן, חומצת הקיבה ועוד) מקבילים במידה מסוימת לדם ומשמשים להזנת וללחלוח מבנים ואיזורים שונים בגוף. הנוזלים מסייעים להפריש את הפסולת מהגוף, ליצור את הדם ולתרום להרמוניה הנדרשת בין היין ליאנג.

ערוצים ראשיים וערוצי חיבור

ערוצים אשר זורמים מאיברי הגוף הפנימיים לגפיים ולקצוות הגוף, תוך שהם מובילים לכל חלקיו צ'י ודם ומתגלים בקצוות הגוף כערוצים בעלי בסיס חיצוני. הרפואה הסינית מגדירה 20 כלי ערוצים, תריסר מתוכם "רגילים" והיתר "מיוחדים", לצד 15 כלי ערוצי חיבור המתפצלים מהם.

יין ויאנג

כוחות מנוגדים המשלימים זה את זה ונמצאים למעשה בכל פריט ודבר בייקום. ב"יין", הכוונה היא לחלק קר, איטי, נמוך וחשוך של התהליך בעוד ש"יאנג" הוא בעל מאפיינים חמים, גבוהים, מהירים ופעילים יותר. איזון ביניהם חיוני לשמירה על בריאות הגוף והנפש.

חמש הפאזות

חמש הפאזות הוא מעין הרחבה של תאוריית היין והיאנג. הפאזות למעשה הן ביטויים ספציפיים של הצ'י, המשלימים זה את זה. באמצעות חמש הפאזות מיוצגות כלל אפשרויות התנועה, כאשר כלל הקיום בטבע וביקום מושפע מהקשרים האנרגטיים בין השמיים לארץ. מעגל החיים לפי הרפואה הסינית בנוי מהאלמנטים עץ, אש, אדמה, מתכת ומים, הבונים ומזינים זה את זה. בהקשר הרפואי כל יסוד מייצג אזור, איבר או מערכת ספציפית בגוף האדם.

 

אולי יעניין אותך לקרוא גם:

רפואה סינית בחיפה – כך תבחרו את המטפל המתאים ביותר עבורכם

צליאק – להשיב את האיזון לגוף עם מגוון טיפולים משדה הרפואה הסינית

דילוג לתוכן