כאבי מחזור מלווים את האישה כמעט כל חייה, החל מגיל ההתבגרות ועד לגיל הבלות. הם משתנים בכאבים הנובעים מהם ובתסמינים האחרים בכל חודש, וכמובן שגם בין הנשים השונות. השורה התחתונה היא שבכוחם של כאבי המחזור להקשות רבות על הנשים ולשבש את שגרת החיים שלהן. בנוסף, יש מצבים בהם מדובר בכאבים חריגים, שמעידים על בעיות עמוקות יותר שהאישה חווה.
הרפואה הסינית, המציעה פתרונות יעילים למגוון בעיות המופיעים אצל נשים וגברים כאחד, רואה את כאבי המחזור באופן ייחודי ומספקת כמה טיפולים שעשויים לשפר משמעותית את מצבן של הנשים.
מה משמעותם של כאבי המחזור בראי הרפואה הסינית?
הדבר הראשון שחשוב לדעת על כאבי מחזור, בהקשר הנוכחי, הוא שהרפואה הסינית בהחלט מתייחסת אליהם בכובד ראש. ההנחה היא שעצם קיום המחזור בצורה תקינה עשוי להעיד על בריאות הגוף והנפש של האישה, תוך התייחסות לפרמטרים העומדים בבסיס התורה: זרימה, תנועתיות, איזון וכן הלאה.
כאשר נכנסים בעובי הקורה, רואים שבהתאם לרזי הרפואה הסינית מחזור האישה, והפוריות שלה כמכלול, תלויים במידה רבה באופן בו הלב, הדם והכליות מתפקדים בגוף שלה. מצבים של מחסור או חוסר איזון, באנרגיית הצ'י או בדם, נובעים מתפקוד לקוי של המערכות: תפקוד לקוי של הכליות עלול להביא להיעדר דימום, לדוגמה, בעוד שקשיים בזרימת האנרגיה לכבד וממנו מהווים הסבר מרכזי לכאבי המחזור (על אחת כמה וכמה הכאבים החריגים יותר).
יש כאמור מצבים בהם כאבי המחזור העזים, טבעיים ככל שייראו על הנייר, מלמדים את האישה שדבר מה שאינו כשורה מתרחש בגוף שלה – או אפילו בנפש שלה – ודורש טיפול מיידי. הגוף שולח שורה ארוכה של סימנים, והתפקיד של האדם הוא לנסות ולפרש אותם.
הטיפול מתחיל באבחון מדויק
האבחון מהותי מאוד ברפואה הסינית, גם בהתייחס לשאלת המחזור ותסמיניו. אבחנת לשון ואבחנת דופק הן השיטות המרכזיות ברפואה הסינית, ובכוחן ללמד הרבה מאוד על האישה ומצבה. ניתן למצוא שיטות אבחון אחרות, קונבנציונליות או אלטרנטיביות, אשר הבחירה בהן היא בהתאם לשיקול דעתו של הרופא המאבחן.
כמעט בכל המקרים מתבצע תשאול של האישה: אופן הופעת המחזור באופן תקין, נסיבות ההופעה של הכאבים, דרגת העצמה שלהם וכן הלאה. בהתאם לאבחון נבנית בשלב הבא, המרכזי יותר, תוכנית הטיפולים שאמורה להיות מותאמת באופן אישי לכל אישה ואישה.
אילו טיפולים מקשת הרפואה הסינית יעילים לכאבי מחזור?
אם האבחון מראה שכאבי המחזור נובעים מהבעיה שורשית אחרת, באופן חלקי או מלא, ייתכן שהאתגר העיקרי יהיה לפתור קודם כל את הבעיה השורשית. אלא שגם במקרה שמדובר בכאבים שרוצים לטפל בהם בצורה ישירה, יש מה לעשות על פי הרפואה הסינית. זה מתחיל עם שיטות המבוססות על מגע, דוגמת דיקור סיני או טווינא (פיזיותרפיה סינית). בהתאם לאבחנת המטפל הוא יתמקד בכמה אזורים בעייתיים מבחינת האיזון, החוסרים, החום וכן הלאה. המניפולציות הגופניות עשויות לשחרר את האנרגיה הכלואה ולתרום לאיזונם של הגוף והנפש.
התזונה מהותית בעולם הרפואה הסינית, והיא יכולה בהחלט להחזיר את האיזון אשר הפרתו עלולה להסביר את הכאבים. מאכלים הכוללים רמות גבוהות של רכיבים דוגמת ויטמין C, ויטמין B6, אומגה 3 ומגנזיום עשויים לשפר את המצב. מעבר לצריכה המוגברת שלהם, באמצעות תפריט תזונתי המותאם לאישה, ניתן ולעיתים אף מומלץ ליטול תוספי ייעודיים. תוספים אלו מכילים את הרכיבים הדרושים בכמות גבוהה, ובחלק מהמקרים גם בספיגה משופרת.
את התמונה עשויים להשלים צמחי מרפא, אשר חלק מהתמורות האפשריות שלהם הם הרגעת הגוף ושיכוך כאבים, ובנוסף טיפול בכוסות רוח, גואה-שה ועוד.