בעיות אורתופדיות

אורתופדיה עוסקת, ברמת ההגדרה, במחלות, בליקויים ובטראומות הקשורות למערכות העצמות והשרירים בגוף האדם. מבחינה מעשית מדובר בתחום שמביא לשורה ארוכה של בעיות אפשריות. בעיות אורתופדיות – בין אם שברים, נקעים, מחלות שריר ושלד, דלקות וזיהומים בעצמות ובשרירים, בעיות יציבה או כל דבר אחר – תוקפות רבים ומביאות לביקור אצל הרופא, או אפילו לטיפול כירורגי דחוף. אבל האם ישנם פתרונות מעולם הרפואה הסינית שיכולים לסייע?

הבעייתיות בטיפולים המקובלים

בעיות אורתופדיות ניתן לפתור בשלל דרכים על פי הרפואה המערבית, הקונבנציונלית. אחת המטרות העיקריות של הטיפולים היא להקל על התסמינים הנובעים מהבעיות האורתופדיות, בעיקר הכאבים. תרופות נכנסות לתמונה בנקודה הזו בדיוק ויכולות לסייע באופן נקודתי. הבעיה היא שהתרופות אינן יורדות לשורש הבעיה ובנוסף כרוכות בתופעות לוואי ובסיכונים בעת שימוש ממושך או בלתי מבוקר.

פיזיותרפיה, המבוססת על הרכבת תוכנית טיפולים אישית, עשויה לסייע אף היא – במיוחד כאשר מבצעים אותה בשלבים מוקדמים יחסית של הבעיה האורתופדית. במצבים מורכבים, וכאשר הטיפולים הניתנים בקו הראשון אינם מספיקים, ייתכן שלא יהיה מנוס אלא לבצע ניתוח כירורגי. כאן רמת הסיכון עולה עוד יותר, כאשר לצד הנזקים הפוטנציאליים מעצם הניתוח מדובר בתקופת התאוששות שאינה פשוטה כלל.

מקור הבעיות האורתופדיות לפי הרפואה הסינית

יש כמה דגשים חשובים ביחס לרפואה הסינית שכדאי להבין בהקשר של בעיות אורתופדיות, ובאופן כללי. הרפואה הסינית היא הוליסטית במהותה, ומתבוננת בגוף האדם בתור מקשה אחת. היא מניחה שישנו קשר הדוק בין הגוף לבין הנפש, ושחלק גדול מהבעיות מקורן בחוסר איזון או במחסור מסוגים שונים: באנרגיית הצ'י, בדם וכן הלאה.

על פי הקביעה הזו, בעיות אורתופדיות בהחלט עלולות להצביע על דבר מה שאינו כשורה ומתרחש מתחת לפני השטח. דרך האבחון – הנעשה דרך אבחנת הלשון, בדיקת קצב פעימות הלב ושיטות אחרות (קונבנציונליות או אלטרנטיביות) – יכול המטפל להסיק מהו המקור השורשי של הבעיה. הפתרונות הנדרשים בשלבים הבאים מבוססים על התאמה אישית מלאה של התוכנית הטיפולית, בהתאם למקור הבעיה, דרגת החומרה שלה ומאפייני האדם.

חשוב לשים לב שלפי הרפואה הסינית, ממש לא בטוח שהאיבר בו מופיעה הבעיה האורתופדית הוא אכן זה שיש לטפל בו. הרפואה מניחה קשרים הדוקים בין איברי ומערכות הגוף השונות, כך שייתכן שכאבים אורתופדיים נובעים מבעיה אחרת בגוף או אפילו בנפש. זוהי תפיסה חריגה, בהשוואה לזו של הרפואה הקונבנציונלית, אבל היא מסבירה מדוע בכוחה של הרפואה הסינית לפתור בחלק גדול מהמקריים בעיות אורתופדיות באופן שורשי ויסודי ככל שניתן.

מהם הטיפולים הקיימים?

בהתאם לקביעות שהובאו קודם לכן, יש מגוון רחב של טיפולים מקשת הרפואה הסינית שעשויים לסייע עבור הסובלים מבעיות אורתופדיות כאלה או אחרות. במקרים רבים נדרש שילוב בין כמה שיטות טיפול, על מנת שניתן יהיה ליהנות מהיתרונות של כל שיטה וליצור שלם הגדול מסך החלקים שלו. בדרך זו היעילות של הטיפול ואחוזי ההצלחה שלו עשויים להשתפר.

דיקור סיני וטווינא (פיזיותרפיה סינית) נפוצים מאוד לטיפול בבעיות אורתופדיות, ולא בכדי. שיטות אלה עשויות לטפל בליבת הבעיה, דוגמת אנרגיה כלואה או חוסר איזון. כפי שציינו קודם, ממש לא מובן מאליו שהאיבר עליו "יעבדו" יהיה זה הפגוע. בכל מקרה הדגש בדרך כלל הוא על יצירת תוכנית טיפולים מלאה, שיכולה להימשך גם חודשים ארוכים.

הרפואה הסינית דוגלת באורח חיים בריא, שעשוי להשפיע גם על בעיות אורתופדיות רבות ואף למנוע אותן מלכתחילה. ההנחה היא שהתזונה של האדם מהותית בדרך לפתרון הבעיה, כך שהתאמת תפריט תזונתי היא צעד בסיסי. את התזונה יש לתגבר במקרים רבים באמצעות תוספי תזונה וצמחי מרפא. טיפולים אחרים, דוגמת שיאצו, טיפול בכוסות רוח או גואה-שה עשויים להיות רלוונטיים גם כן.

כל מקרה לגופו, אין להיוועץ אך ורק עם מטפל מתחום הרפואה הסינית אלא קודם כל עם רופא מטפל ובאישורו להמשיך ולהיעזר ברפואה משלימה ביתרונות הרפואה הסינית.

 

אולי יעניין אותך לקרוא גם:

טיפול אינטגרטיבי בדיכאון לאחר לידה על פי הרפואה הסינית – טווינא, דיקור ומגע

דילוג לתוכן