טיפול אלטרנטיבי בחרדות: זה מה שחשוב לדעת

טיפול אלטרנטיבי בחרדות
כל אדם סובל מחרדות מפעם לפעם, כאשר יש אנשים אצלם הבעיה חמורה או אפילו כרונית. יש כיום מגוון רחב של דרכים שעשויות להקל על החרדה, לרבות תרופות או טיפולים פסיכולוגיים ארוכי טווח. בשנים האחרונות, חלה עלייה משמעותית בביקוש לפתרונות אלטרנטיביים יותר לחרדות, שעשויים להיות יעילים מצד אחד ונטולי סיכונים מהעבר השני (חשבו על תופעות הלוואי של התרופות מנגד). אז מהן הדרכים האלטרנטיביות המומלצות לטיפול בחרדה? ואיך יודעים לבנות תוכנית טיפולים מותאמת אישית?

התאמות תזונתיות לסובלים מחרדות

המזון שאנחנו מכניסים לפה, יחד עם הרגלי התזונה שלנו, עשויים להשפיע במידה ניכרת על המצב הבריאותי שלנו – כולל כמובן הבריאות הנפשי. ישנם מאכלים בעלי אפקט מרגיע על הגוף, ולעומתם כאלה שעלולים להחמיר את דרגת הקושי והתדירות של החרדות. מזונות אנטי דלקתיים למשל נחשבים למומלצים עקב התרומה שלהם לשיפור מצב הרוח, להפחתת הסטרס ולאיזון הגוף. תפריט תזונתי מאוזן עשוי לתרום אף הוא.

מן העבר השני של המשוואה, אדם שמרבה לצרוך מאכלים אשר האינדקס הגליקמי שלהם גבוה יחסית, דוגמת מזון מעובד או ממותק, עלולים לסבור מהחמרה במצב הנפשי שלהם ולהגדלת התחושות השליליות המקיפות אותם.

על תוספי תזונה, צמחי מרפא ומה שביניהם

ניתן ולעיתים אף מומלץ מאוד לתגבר את כל מה שדורש תגבור באמצעות תוספי תזונה: כך למשל ויטמין B ידוע ביכולת שלו להקל על תסמיני החרדה, לשפר את תפקוד מערכת העצבים ולתרום לאדם בשלל דרכים אחרות. תוספי התזונה אף עשויים להחזיר לגוף את האיזון הנדרש לו, תנאי מרכזי בדרך לשיפור המצב הנפשי.

עוד אפשר לשקול באופן חיובי צמחי מרפא, אשר חלקם עשויים להרגיע את האדם ולהפחית את ממדי החרדות שהוא חווה. כך למשל צמח בשם אשווגנדה, שנמצא בשימוש תדיר ברפואה ההודית, הוכח מחקרית כמפחית באופן דרמטי חרדות שהאדם סובל מהן. צמח נוסף שמומלץ לדעת רבים, בהקשר הנוכחי, הוא שורש הקאווה התורם להעלאת מצב הרוח ולהפחתת חרדות גם יחד.
במקרים שונים ניתן להוסיף לתמונת ההתמודדות עם חרדות תכשירים מהעולם ההומיאופתי, שמנים אתריים ומוצרים אחרים הנחשבים לאלטרנטיבים. חלקם אינם מוכחים באופן מלא מבחינה מחקרית, אולם רבים יטענו שהם אלו שעשו אצלם את השינוי המשמעותי המיוחל.

על החשיבות של שמירה אורח חיים בריא באנשים שסובלים מחרדות

חרדות בפרט, והמצב הנפשי שלנו בכלל, מושפעים מהאופן בו אנחנו חיים ומתנהלים. השינה למשל חיונית לבריאות הגופנית שלנו, אולם רבים אינם מודעים לכך שהיא עשויה להקל משמעותית עבור הסובלים מחרדות – סיבה נוספת להקפיד על כמה שיותר שעות של שינה רציפה בכל לילה.

פעילות גופנית עשויה לשפר את מצב הרוח בזכות הסרוטונין המופרש במהלכה, כך שגם אותה יש לשלב בשגרת החיים (מה גם שיש לה אינספור יתרונות אחרים). לצד הדיקור הסיני והטווינא, העומדים בלב הרפואה הסינית, ניתן למצוא טכניקות מגוונות להרגעת הגוף דוגמת מדיטציה, יוגה, שיאצו, ביופידבק ואחרות.

טיפולי NLP: כיצד הם מסייעים לחרדתיים?

טיפולים מהעולם הרחב של NLP עשויים להיות יעילים בהתמודדות עם שורה ארוכה של מצבים, כולל חרדות. NLP, לעיתים בשילוב עם דמיון מודרך, מקלה על האדם באופנים שונים. להבדיל מטיפולים פסיכולוגיים, השיטה אינה מתקדמת בעבר הרחוק של האדם, אלא יוצאת מנקודת הנחה שישנם תהליכים חשיבתיים בהווה שמסבירים את החרדות, ובעיקר כיצד ניתן להפחית אותן. המטרה היא לגלות מהו הדפוס המחשבתי אשר מקושר לחרדה אצל אדם מסוים, במטרה לשנות בצורה יעילה את דפוסי המחשבה המזיקים ובכך להעלים את החרדות. יש כאן עבודה עמוקה על התת מודע, לצד שימוש מאסיבי בשפה – הן המילולית והן הבלתי מילולית – כפתח לשינוי.

חשוב להדגיש ששילוב בין כמה כלים ועולמות טיפולים הוא בהחלט בגדר אפשרות סבירה. בחלק מהמקרים הוא עשוי לשפר את היעילות הכללית של הטיפול ולקרב את האדם לעבר המצב בו החרדות הופכות לנחלת העבר שלו.

מקורות ולקריאה נוספת:

The Effectiveness of a Training Program using Neuro – Linguistic Programming (NLP) to Reduce Test Anxiety in Consideration of Biological Feedback
5 NLP Techniques to Reduce Your Anxiety

דילוג לתוכן