פיברומיאלגיה בראי הרפואה הסינית

פיברומיאלגיה
פיברומיאלגיה היא דלקת כרונית של שרירי הגוף השונים שמשפיעה על עשרות מיליוני אנשים כל שנה. המצב ידוע גם כדאבת השרירים. קיימות גרסאות שונות של פיברומיאלגיה ויכולות להיות לה סיבות רבות ושונות. עם זאת, לרוב האנשים עם המחלה יש רמה מסוימת של דלקת ברקמת השריר שלהם. מאמר זה מסביר את כל מה שאתה צריך לדעת על פיברומיאלגיה כולל סוגיה, הסימפטומים, האבחנה והטיפולים - ועל המחלה בראי הרפואה הסינית, אבחון בעזרת בדיקת לשון, הגורמים וטיפול בפיברומיאלגיה לפי הרפואה הסינית - באמצעות דיקור, טווינא, צמחי מרפא ועוד.

מהי פיברומיאלגיה?

פיברומיאלגיה היא דלקת כרונית של רקמות שרירים ברחבי הגוף – בתחום הרפואי של ראומטולוגיה, תחום העוסק במחלות מפרקים ורקמות. התסמינים של פיברומיאלגיה יכולים לנוע בין קל לחמור, תלוי באדם. הם מתחילים בדרך כלל בסוף שנות העשרה או תחילת שנות ה-20 ונמשכים לשארית חיי ה. עם זאת, הגיל המדויק בו מופיעים התסמינים הראשונים משתנה מאדם לאדם, וכך גם משך התסמינים. בעוד שהסיבה המדויקת לפיברומיאלגיה אינה ידועה, ישנן תיאוריות רבות מדוע היא מתפתחת. גורמים כמו גנטיקה, סביבה והורמונים יכולים לשחק תפקיד בגרימת המחלה.

ניתן לאבחן ולטפל בפיברומיאלגיה דרך הרפואה הסינית, שמציעה צורות אבחון מעמיקות לגוף – כמו למשל בדיקת לשון – ומגוון טיפולים יעילים ונוחים כמו דיקור סיני, טיפולי טווינא, טיפול בצמחי מרפא ועוד.

פיברומיאלגיה וכאבי שרירים

פיברומיאלגיה עלולה לגרום לכאבי שרירים ומפרקים נרחבים. זה משפיע לעתים קרובות על השרירים הגדולים הנמצאים בגב, כמו שרירי הירך האחורי, הכתפיים והגב התחתון. כאב זה יכול להקרין במורד הגב ולתוך המפרקים, ולגרום לדלקת ולנזק לשרירים ולמפרקים מסביב. כאבים אלה נעים בין קלים לחמורים ויכולים להיות קשים לזיהוי על ידי רופאים. הסימנים והתסמינים של פיברומיאלגיה קלה דומים לאלה של נקע או מאמץ, בעוד שלסובלים מפיברומיאלגיה חמורה יש מעט או ללא תסמינים. ניתן להקל על רוב הכאבים האלה באמצעות טיפולי פיזיותרפיה, טווינא, מנוחה רבה, דיקור סיני ואפילו שינויי תזונה.

כיצד מתפתחת פיברומיאלגיה?

למרות שפיברומיאלגיה יכולה להתפתח בכל גיל, היא שכיחה ביותר בקרב אנשים בין הגילאים 30 עד 50. אנשים רבים עם המחלה מדווחים כי היא מתפתחת בין הגילאים 30 עד 40. זה נחשב קשור לעלייה בפופולריות של כושר ופיתוח גוף בגיל זה. יתכן גם שככל שאנשים מתבגרים, הם נוטים יותר לפנות לטיפול רפואי בבעיות קשורות, כגון דלקת פרקים. חלקם פונים לטיפולים כמו דיקור סיני או טווינא – שבמקרה של פיברומיאלגיה, בהחלט יכולים לעזור.

אישה סובלת מכאבים ותאים - פיברומיאלגיה

הסיבות לפיברומיאלגיה

למרות שיכולות להיות סיבות רבות ושונות מדוע מישהו סובל מפיברומיאלגיה, הסיבות הנפוצות ביותר הן הפרעות תורשתיות – אם פיברומיאלגיה נגרמת מהפרעה גנטית, הרי שההפרעה עצמה עלולה לגרום גם לדלקת ברקמת השריר. סיבה נוספת היא גורמים סביבתיים – זיהום, תרופות מסוימות וגורמים אחרים יכולים גם הם לגרום לנזק ודלקת בשרירים. עוד סיבה אפשרית להיווצרות המחלה לפי הרפואה המודרנית זה מצבים הקשורים ללחץ – לחץ על רקמות או אפילו לחץ ארוך על השרירים יכול להוביל להתפתחות דלקות ובית היתר לפיברומיאלגיה. בנוסף, מחסור בשינה, חוסר איזון הורמונלי, שינויים במזג אוויר ונזקים קודמים לגוף עלולים לגרום לפיברומיאלגיה.

סיבות אפשריות בראי הרפואה הסינית

אם מתבוננים בסיבות האפשריות למחלה לפי ההתבוננות הסינית, ניתן לגלות שהמחלה נגרמת בגלל חסימת הצ'י וערוצי אנרגיה שונים – כאשר צ'י הוא האנרגיה שזורמת בגוף ומזינה אותו. כאשר ישנה חסימה של הצ'י בגוף או מחסור בצ'י, הגוף עלול לפתח דלקות ומחלות שונות – ביניהן גם פיברומיאלגיה. גורמים נוספים שלפי הרפואה הסינית עלולים להוביל למחלה פיברומיאלגיה הם רוחות קרות וחמות, לחות גבוהה באוויר, עייפות ממושכת, חוסר בפעילות גופנית, תזונה לא מאוזנת ועוד. הרפואה הסינית מציעה טיפולים שונים לאיזון הצ'י ולהרגעה של המחלה פיברומיאלגיה – דיקור סיני, טווינא, טיפול בצמחי מרפא ועוד.

סימנים ותסמינים שיכולים להעיד על פיברומיאלגיה

סימנים ותסמינים אפשריים לפיברומיאלגיה הם רגישות לנגיעות או הפעלת לחץ על אזורים שונים בגוף, כאבים באזורים שונים בגוף שמנוחה אינה מרגיעה, הפרעות בתפקוד הקוגניטיבי, תחושות נימול או עקצוץ באזורי גוף שונים, הידוק והתכווצות של שרירים במפתיע, חרדה, דיכאון, כאבי ראש חוזרים, הפרעות שונות וחוסר סדירות של מערכת העיכול, קשיים בריכוז, ובמקרים לא מטופלים ומתקדמים אף ירידה לא רגילה במשקל ונפיחות אדומה סביב מפרקים שונים. במידה ומופיעים כמה מהתסמינים והסימנים – או אפילו תסמין כמו רגישות למגע, או כאבי גוף לאורך כל שעות היום שאינם נרגעים לאחר מנוחה (ואפילו מחמירים לקראת הערב ולאחר שינה) – מומלץ לגשת לרופא מומחה מסוג ראומטולוג או ייעוץ ואבחנה על ידי רופא אחר להתקדמות לקראת טיפול. ברוב התסמינים ניתן לטפל באמצעות שיטות טיפול מהרפואה הסינית – שיטות כמו טווינא, צמחי מרפא, דיקור סיני ועוד.

כיצד לאבחן פיברומיאלגיה

מכיוון שפיברומיאלגיה מלווה לעתים קרובות בתסמינים אחרים, חשוב לשלול מצבים אחרים שעלולים לגרום להם. הצעד הראשון באבחון פיברומיאלגיה הוא למדוד את הסימפטומים שלך. אתה יכול לעשות זאת על ידי נטילת שאלון פיברומיאלגיה מקוון או שיחה עם רופא, או אפילו דרך בדיקת לשון ובדיקות נוספות. בנוסף, ניתן לבחון את התסמינים השונים שיש לפיברומיאלגיה, כך שאם יש רגישות למגע או משקל על השרירים – דברים בהם ניתן לטפל באמצעות דיקור סיני או טווינא, או אפילו שילוב של כמה מהתסמינים הכלליים יותר – בהחלט יש סיכוי לפיברומיאלגיה. בכל מצב יש לגשת לאבחון מקצועי על ידי מומחה לפני הגעה למסקנה כזו או אחרת – אבחון שגם ניתן לבצע על ידי בדיקת לשון ובדיקות תומכות נוספות דרך הרפואה הסינית.

כיצד לטפל בפיברומיאלגיה – טיפולים בראי הרפואה הסינית

לאחר אבחון בשיטות שונות של הרפואה הסינית, כמו בדיקת לשון ובדיקות נוספות – ישנם כמה טיפולים שונים בפיברומיאלגיה לפי הרפואה הסינית, חלקם גופניים, כמו עיסוי מיוחד או דיקור, וחלקם קשורים להקלה נפשית או תזונתית, כמו צמחי מרפא. הטיפולים השונים כוללים דיקור סיני, טווינא, שימוש בצמחי מרפא ועוד.

דיקור סיני – מטרת דיקור סיני היא הפעלה מדויקת של לחץ על אזורים אסטרטגיים בגוף, לשחרור צ'י חסום ובכך לאפשר זרימת אנרגיה לגוף.

טווינא – טווינא זו שיטת טיפול הכוללת עיסוי של אזורים מסוימים בגוף, מכמה סיבות. טווינא מאפשר הנעה ושיפור של זרימת דם ואנרגיה בגוף, הגעה באמצעות עיסוי לשרירים עמוקים וכואבים ושחרורם, וכל זאת תוך ידע רב של המטפל בנוגע לאזורים הטובים ביותר לעיסוי בשביל שחרור והזרמה יעילה של ערוצי האנרגיה בגוף.

צמחי מרפא – שימוש בצמחי מרפא לטיפול במחלות שונות זה טיפול מוכר ויעיל מאוד. המטפל בכל ידע רב ומתאים לכל מטופל אישית את הפורמולה הדרושה של צמחי מרפא, להשפעה מירבית ולטיפול וריפוי מעמיק עד להקלה ועזרה עם הכאבים.

לסיכום…

פיברומיאלגיה היא דלקת כרונית של השרירים המשפיעה על רבבות אנשים, ולכן חשוב לאבחן במקרה של הופעת סימנים ולגשת לטיפול יעיל – כמו הטיפולים המוצעים על ידי הרפואה הסינית. המחלה מלווה לרוב בתסמינים נוספים, כגון כאבים כרוניים והתכווצויות שרירים. חשוב לזכור שפיברומיאלגיה אינה מצב מסכן חיים. עם זאת, ניתן לטפל בו וניתן לנהל אותו באמצעות שינוי תזונתי, טיפולים שונים כמו טווינא ודיקור סיני, שימוש בצמחי מרפא ועוד.

דילוג לתוכן