דלקת ריאות נגרמת בעיקר לאחר חשיפה לחיידקים או לווירוסים, והתסמינים הלא נעימים שלה כוללים עלייה בחום הגוף, שיעולים, קוצר או קשיי נשימה, כאבי בחזה, צמרמורת ועוד. עבור אנשים שהמערכת החיסונית שלהם חלשה, דוגמת קשישים או פעוטות, היא עלולה להסתבך משמעותית.
הטיפול המקובל בדלקת ריאות הוא באמצעות אנטיביוטיקה, הניתנת דרך הפה או הווריד. מכיוון שיש בטיפול קונבנציונלי זה סיכונים, דוגמת תופעות לוואי או נזקים אחרים לגוף (למשל החלשת המערכת החיסונית), עולה השאלה מהן האלטרנטיבות הטיפוליות. רפואה סינית, למרבה השמחה, מציעה פתרונות יעילים במיוחד.
כיצד הרפואה הסינית רואה דלקת ריאות?
השאלה הראשונה שצריכה להישאל היא מהי התפיסה התיאורית ביחס לדלקת ריאות ברפואה הסינית – והרי ידוע שהרפואה הסינית מציעה לכל מחלה ובעיה בריאותית עולם תאורטי רחב המסביר אותה. במקרה של דלקת ריאות, עם זאת, יש שיטענו שהרפואה הסינית כלל אינה מכירה את המחלה ככזו. תחת זאת, תתמקד הרפואה הסינית בעיקר בתסמינים המזוהים עם דלקת הריאות, למשל השיעול או הקושי בנשימה.
הרפואה הסינית שואפת כמכלול ליצור איזון מלא בגוף, בין השאר בהתייחס לפרמטרים דוגמת החם, אנרגיית הצ'י או היין והיאנג. היא מניחה שמצבים של חוסר איזון פוגעים בבריאות האדם ועלולים לכלול ביטויים שונים מבחינה פנימית או חיצונית. דגש חשוב אחר הוא על היחסים שבין הגוף לבין הנפש, שבמקרה של הרפואה הסינית הם הדוקים: כל אחד מהם משפיע על השני במידה ניכרת ומושפע ממנו באותו אופן.
אבחון מקור דלקת הריאות
הטיפול ברפואה הסינית מתחילה באבחון, המבוסס בעיקר על אבחנת לשון ואבחנת דופק. ההנחה היא שהאבחון המשולב יאפשר לקבל תמונה מלאה של מצב הגוף, הן מבחינת תהליכים ארוכי טווח והן מבחינת בעיות נקודתיות וקצרות טווח. אסור לשכוח שדלקת ריאות נתפסת אמנם כמחלה קצרת טווח, אבל פעמים רבות היא מהווה אחד התסמינים של מחלה קיימת, אפילו מחלה כרונית. לכן חשוב לבצע אבחון מקיף, על פיו יוכל המטפל לזהות את שורש הבעיה ולהתאים לה את תכנית הטיפולים.
כיצד הרפואה הסינית מטפלת בדלקת ריאות?
טיפול בדלקת ריאות על פי הרפואה הסינית יכול להיות מבוסס על שילוב בין כמה שיטות טיפול, שילוב שמוכיח את עצמו כחלק מהמקרים כיעיל וכמקיף יותר. הטיפול נקבע גם על פי דרגת ההתפתחות של המחלה בגוף האדם, כלומר השלב בו היא נמצאת. יש להדגיש שטיפול נכון בשורש הבעיה עשוי לא רק להביא לריפוי מדלקת הריאות הנוכחית, אלא גם למנוע הישנות של מצבים כאלה בעתיד.
בשלבים הראשונים של המחלה נהוג להרכיב תוכנית טיפולים שעשויה לתרום יחדיו להחזרת האיזון לגוף ולחיזוקה של המערכת החיסונית. טיפולים דוגמת דיקור סיני, טיפול כוסות רוח או טווינא (פיזיותרפיה סינית) עשויים להיכנס לתמונה בשלב הזה. לטיפולים אלה ניתן להוסיף שינויים נקודתיים בהרגלי החיים, ובעיקר התזונה. הרפואה הסינית מכירה בחשיבותה של התזונה בשמירה על בריאות הגוף ובמניעת מחלות עתידיות. ההנחה היא שלכל אדם יש להתאים תפריט תזונתי באופן אישי, תוך חיזוק כל מה שדורש חיזוק באמצעות תוספי תזונה או צמחי מרפא.
חשוב במקרים רבים להקפיד על השינויים התזונתיים גם לאחר ההחלמה מהמחלה, שעשויה להתרחש כבר לאחר ימים ספורים. הסיבה היא שהרגלים אלו נחשבים לבריאים באופן כללי ועשויים לשפר את בריאות הגוף ופעילות המערכות השונות שבו.